Love and write

Nincs karácsony csillagánizs nélkül

 A karácsonyi készülődés egyik elengedhetetlen fűszere és kelléke a csillagánizs, amelyet főként dekorációs célra használunk különleges, csillagra emlékeztető formája miatt. A csillagánizs azonban sokkal hasznosabb növény annál, hogy csak a lakást díszítsük vele.

Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett a 16. században, aki Fülöp-szigetekről hozta magával. A kínai és vietnami konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére. A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.

A fűszer

053575f893277175711af193776737f4

Sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák ízesítésénél gyakori hozzávaló. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.

Mandulatejes chai latte

  • 1 filter fekete tea
  • 4 szárított szegfűszeg
  • 2 db szárított csillagánizs egészben
  • 2 kisebb rúd fahéj
  • kb. 1 dl mandulatej

 

acc03c78c3258d332724a17a43f7ad4e

 

A gyógynövény

 

A hagyományos kínai orvoslás elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére ajánlja, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. Az influenza elleni védekezés során a kínai gyógyászat kiemelt helyen ajánlja a csillagánizs fogyasztását elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

Az illóolaj

Kiváló görcsoldó testi és lelki szinten is, a légutak tisztításában is jól alkalmazható.

Felhasználási javaslat: párologtatás

Ellenjavallat: várandós-, szoptatós anyák, kisgyermek. Paracetamol tartalmú gyógyszerrel együtt ne használjuk. Hormonkezelt, daganatos betegeknél és alkoholistáknak nem ajánlott az alkalmazása.

***

(fotók: Pinterest, forrás: wikipédia)

Ha tetszett az írásom, látogass el facebook oldalamra is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!